Kategorier
Bygg

Stabila byggnader med pålning

För att få mycket stabila hus använder man sig idag av pålning. En teknik där byggnationen fäster sig långt ner i marken eller till och med i berggrunden. 

Regn, översvämning, stormvindar, påkörningar, bränder, sättningar i marken eller tidens tand. Det finns mycket som kan göra att större byggnationer har en utmanande livstid. Och ifall en stor eller hög byggnad skulle börja flytta på sig, eller spricka, så kan det innebära enorma risker, samt stora kostnader. 

Idag är det något som har mycket låga risker och det som först och främst säkrar dessa konstruktioner är något som heter pålning. En teknik där tjocka betongpålar gjuts ner i marken på stora djup. Ibland så mycket som upp till hundra meter under markytan. Allt för att konstruktionen ska få ett ordentligt grepp och inte gå att rubba. 

Pålning med modern teknik

Hur går det till när en pålning sker? De som ska utföra en sådan åtgärd ska vara specialister på pålning för det krävs en hel del undersökningar och stora krav ställs på bärighet och utförande. Först tar man reda på hur marken ser ut där pålningen ska ske och därefter startar alla beräkningarna. 

Vid en pålning använder man sig normalt av en stor borr men det kan även ske sprängningar. Slutligen ska själva pålarna skapas. Det är ett uppdrag för duktiga yrkespersoner som skapar ramar, armerar och gjuter stabila och säkra pålar. De ska trots allt hålla under hela byggnadens livslängd, vilket förhoppningsvis kan innebära flera hundra år.