Kategorier
Golv

Arbeta med golvslipning i Stockholm

Att omskola sig till hantverkare är något som fler och fler gör. Det behövs både kvinnliga och manliga hantverkare som arbetar med golvslipning i Stockholm.

Att välja yrke när man är 16 år och ska välja ett gymnasieprogram är svårt. Det känns konstigt att man som 16-åring ska veta vilket yrke man ska viga sitt liv åt där och då. Faktum är att gymnasievalet inte är så livsavgörande som man tidigare låtit påska. Det är definitivt en väg framåt, men för många är inte gymnasiet en raksträcka till det yrkeslivet man valt.

I dagens samhälle är det lätt att omskola sig och hitta på något annat. Det gäller ju bara att komma på vad man vill. För en del kommer dessa val och kval ganska tidigt i livet. Man har kanske utbildat sig på universitet eller högskola men kommit på att det inte var ens grej.

Golvslipning ett hantverksyrke

Kanske lockade fester och sammanhållningen mer än tentaplugget? Ändå går man där dag efter dag till jobbet man utbildat sig till. Det är ett okej jobb men inte mer. Man känner att man lätt fastnar och inte kommer vidare. Det är då man kan se över om det finns andra vägval i livet som man kan göra.

Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är för sent att omskola sig. Ett tips är att man omskolar sig till ett yrke som är efterfrågat. Gärna ett yrke där kunderna man möter uppskattar det jobb man lägger ner. Ett av hantverksyrkena som varit ett klassiskt mansdominerat yrke är golvslipare. Idag börjar fler och fler kvinnor börjar hitta till yrket vilket gör att det sakta men säkert börjar bli jämställt.  

Golvslipning ett fysiskt arbete

Att kunna slipa golv perfekt är en konst som kräver både känsla och tålamod. För att bli golvslipare krävs först att man utbildar sig till golvläggare. Man ska lära känna sitt blivande gebit från grunden. Det gör man genom en bra grundutbildning och mycket praktik. Det är viktigt att komma ihåg att golvbranschen som sådan är en fysisk bransch.  

Det är också viktigt att man från start lär sig använda hörselskydd och liknande. Förutom en fysisk bransch så är det också en bullrig bransch. Man ska vara rädd om den hörsel man har och därför använda tillämplig skyddsutrustning redan från början.

Många egenföretagare arbetar med golvslipning

I början när man är färdigutbildad brukar man bli anställd i en golvfirma som behöver golvslipare. Det är en bra väg att gå och man kan lära sig knep av erfarna kollegor. Nya tekniker och nya maskiner ger upphov till ny kunskap även i golvbranschen.

När man känner sig erfaren och kompetent att köpa egen utrustning kan man även starta en egen firma för att utföra golvslipning. Många hantverkare trivs med att ha egna firmor och på så sätt kunna styra sin arbetstid som det passar bäst. Att ha ett bra nätverk med andra hantverkare inom andra branscher är också bra för att få framtida arbeten. Många gånger kan man rekommendera varandra när kunder frågar inför kommande arbeten de planerar.