Kategorier
Takläggare

Behöver du lägga nytt tak på sommarstugan? Anlita en professionell takläggare

Taket på din sommarstuga är viktigt för att skydda huset mot väder och vind. Men även det mest robusta taket kan slitas ner av sol, vind och regn över tid.

Därför är det viktigt att regelbundet besiktiga taket för att undvika fuktskador som kan bli kostsamma att reparera. Här är några tips på vad du kan göra för att säkerställa att ditt tak är i gott skick och vad du ska tänka på när du behöver lägga nytt tak.

Besiktiga taket regelbundet för att undvika fuktskador

Som husägare bör du göra en inspektion av ditt tak minst en gång per år, och särskilt efter extrema väderförhållanden. Det är viktigt att se till att alla tegelpannor ligger rätt och att fogarna är intakta, så att vattnet inte kan tränga in i taket. Kontrollera också takfönster, skorstenar och ventilationsrör för att se till att de inte har sprickor eller läckor. Om du har en vind ska du också kontrollera om det finns fuktskador, vilket du enklast upptäcker efter ett skyfall.

Anlita en professionell takläggare för att lägga nytt tak

Om ditt tak är gammalt eller om du misstänker att det är fuktskadat bör du kontakta en professionell takläggare så snart som möjligt. En kunnig takläggare kan lägga alla slags takbeläggningar, som tegel, plåt och papp. De kan också utföra reparationsarbeten om taket inte behöver bytas helt och hållet. Det kan handla om att byta ut spruckna takpannor eller åtgärda vindskivor och fogar som släppt.

Välj rätt takmaterial för ditt hus

När du ska lägga nytt tak kan det vara frestande att byta till ett annat takmaterial. Men det är viktigt att välja ett material som passar ditt hus. Ett hus med plåttak kanske inte klarar den tunga belastningen som ett tegeltak utgör. En kunnig takläggare kan hjälpa dig att avgöra vilket material som är bäst för ditt tak. Sommar- och vårperioderna är de bästa tidpunkterna för att byta tak, så se till att kontakta en takläggare i god tid för att planera arbetet.

Läs mer om takläggning här: stockholmtakläggare.se