Kategorier
Okategoriserade

Ha dessa punkter i åtanke innan du anlitar en elektriker

Vi ska börja med att peka på ett problem som kommit med rot-avdraget. Ett problem som borde uppmärksammas mer i media än vad fallet är och som handlar om att antalet fuskjobb kommit att öka markant. Många pekar enbart på fördelarna – att man som privatperson kan anlita en professionell yrkesman med 30% rabatt på den totala arbetskostnaden – men vi anser att detta faktum ska komma med en följdfråga: vad får man för pengarna? I de flesta fall får man ett perfekt jobb utfört, man får exakt det man betalat för och det man förväntat sig – de flesta hantverkare och yrkesmän är naturligtvis fortfarande professionella och jobbar enligt vedertagna regler och lagar inom sin gebit.

Men; att det förekommer fler fuskjobb nu än innan rot-avdraget infördes är något som man inte kan bortse ifrån och varje vattenskada varje läckande tak och varje brand till en följd av felaktigt dragen el är en förlust för hela hantverkarbranschen. Och – naturligtvis för de stackars kunder som drabbats. Har man anlitat en elektriker så har man också gjort detta av en anledning; man vill undvika att skada sig själv och sitt boende, man vill ha ett korrekt jobb utfört och drabbas man då av det motsatta – ett fuskjobb – så är det naturligtvis fruktansvärt. Det är dessutom svårt att undvika.

Hur skiljer man en skicklig elektriker från en sämre, fuskjobbande sådan? Det syns inte direkt på utsidan och det kan vara svårt att avgöra genom ett telefonsamtal eller genom att titta på hemsidor (som ofta är professionellt uppbyggda). För att underlätta och för att hjälpa dig så har vi sammanställt en liten checklista som kan vara användbar om du står inför att anlita en yrkesman vid din renovering och vi kan säga att det är just en elektriker du är i behov av och att du bor i Stockholm (där det av förklarliga skäl finns störst urval och därmed störst chans att drabbas). Kort och gott: agera så här och hitta rätt elektriker i Stockholm:

  • Var misstänksam. Låter det för bra för att vara sant, är priset avsevärt mycket lägre än det som konkurrerande elektriker erbjuder? Troligt är att det är ett rent lockpris det handlar om. Avstå!
  • Behörighet. Be att få se behörighet och nödvändiga certifikat innan du skriver ett kontrakt.
  • Angivet pris gäller: släpp inte in en elektriker innan du fått skriftligt på vilket pris som gäller.
  • Tidigare kunder. Kan han visa upp bilder från tidigare uppdrag – finns det nummer att ringa för att verifiera dessa bilder? Referenser är extremt viktiga och lite av ryggraden i ditt val. Ju fler du ringer; desto mindre är risken för ett fuskjobb.